Global Helse

Hos Celgene mener vi at pasientene selv, uansett hvor de befinner seg eller hvilke økonomiske ressurser de har, skal ha mulighet til å dra nytte av fremskrittene innen forebygging, diagnostisering og behandling av sykdommer. Celgene Global Health (CGH) ble grunnlagt i 2009, og samarbeider med partnere i hele verden for å finne innovative løsninger på behandlingsutfordringer i utviklingsland. Arbeidet baseres på vårt synspunkt om at innovative terapier og partnerskap innen helsevesenet er viktige komponenter for langsiktige fremskritt og velstand over hele verden.

Celgene har over 400 000 kjemiske substanser for ulike plattformer i sin portefølje som har potensiell anvendelse for behandling av udekkede sykdommer i utviklingsland (DDW, Diseases of the Developing World). Disse sykdommene påvirker verdens aller fattigste mennesker. CGH samarbeider med Product Development Partnerships (PDP-er), globale akademiske institusjoner, humanitære organisasjoner (NGO-er), offentlige/private finansieringsorganer, kontraktforskningsorganisasjoner (CRO-er), og andre farmasøytiske organisasjoner for å evaluere våre egenutviklede kjemiske substanser for neglisjerte sykdommer. Det finnes en rekke CGH-program på ulike stadier av utviklingen. Programmene strekker seg fra screening til lead-optimering og kliniske tester med dyreforsøk slik at CGH kan utforske og utvikle sin portefølje med egenutviklede ressurser.

Sykdommer med udekkede medisinske behov

CGH screener vårt mangfoldige kjemiske bibliotek mot de patogener som forårsaker sykdommer med udekkede medisinske behov i utviklingsland (DDW). De sykdommene som studeres er blant annet:

  • Sovesyke eller HAT (Human African Trypanosomiasis)
  • Chagas sykdom
  • Leishmaniasis
  • Malaria
  • Tuberkulose (TBC)
  • Elefantiasis (lymfatisk filariasis)
  • Virale bløderfebre

Nylig utvidet CGH sitt samarbeid med DNDi (Drugs for Neglected Diseases initiative) for å identifisere og optimere nye terapikandidater for behandling av neglisjerte tropiske sykdommer (NTD, Neglected Tropical Disease). CGH og DNDi har siden 2011 samarbeidet med screeningen av CGHs bibliotek med kjemiske substanser for aktivitet mot neglisjerte tropiske sykdommer. CGH og DNDi samarbeider for å identifisere og optimere potensielle behandlingskandidater for Leishmaniasis, HAT, Chagas sykdom og elefantiasis.

Globalt samarbeid

CGH tilpasser aktivt moderne oppdagelser i samarbeid med Medicines for Malaria Venture (MMV) for å identifisere nye behandlinger for malaria i blod- og leverstadiene. Malaria innebærer en enorm global sykdomsbyrde med mer enn halvparten av verden i risikosonen, og en mulig trussel om resistens mot eksisterende behandlinger. I samarbeid med MMV har vi oppdaget flere nye klasser av antimalariaforbindelser ved en fenotypisk screening av erytrocytter mot den største patogenen, Plasmodium falciparum.

CGH og Advinus Therapeutics Ltd har et samarbeid for å drive forskning og utvikling som fokuserer på terapier for visceral leishmaniasis (VL), den nest største parasittdødsårsaken i verden med omkring 500 000 tilfeller per år. Samarbeidet oppsto for å imøtekomme pasientbehov som ikke ble oppfylt med de nåværende behandlingene, og drar nytte av både organisasjonenes erfaring og ekspertise, for eksempel innen medisinsk kjemi, ADME (absorpsjon, distribusjon, metabolisme og ekskresjon) og DMPK (legemiddelmetabolisme og farmakokinetikk), samt design av modeller for in vivo proof-of-concept.

CGH har også samarbeidet med H3-D Drug Discovery and Development Center ved University of Cape Town (UCT), Sør-Afrika, for å identifisere og utvikle neste generasjons terapier for pasienter med tuberkulose. Dette felles programmet skal identifisere nye terapier for behandling av tuberkulose via aktive substanser som identifiseres i Celgenes kjemiske bibliotek.

I løpet av de siste årene har CGH samarbeidet med Indiana University School of Medicine og Moi University Teaching and Referral Hospital i Eldoret, Kenya. Moi University School of Medicine, Moi Teaching and Referral Hospital og et konsortium med nordamerikanske helsesenter under ledelse av Indiana University har jobbet sammen siden 1989 for å levere helsetjenester, gjennomføre helseforskning og utvikle ledere innen helsevesen for både Nord-Amerika og Afrika. De institusjonene som inngår som partnere kalles AMPATH (Academic Model Providing Access to Healthcare). I dag utvider AMPATH, i partnerskap med det kenyanske helsedepartementet og USAs regjering, fra et HIV-fokus til å imøtekomme viktige behov innen primærbehandling, behandling av kroniske sykdommer og spesialistbehandling. CGH støtter AMPATHs onkologiprogram innen områdene pasient-/legemiddelinformasjon, pasientbehandling, utvidelse av apotekdatabaser og apotekrendering.

CGH støtter University of Colorado (CU). Under ledelse av Colorado School of Public Health (CSPH), har Center for Global Health på CU bygget opp verdifulle kontakter med universiteter og klinikker på mange steder med lav og middels inntekt som Peru, Guatemala, Vietnam og Indonesia. Takket være kontaktene kan helsepersonell fra disse utviklingslandene få stipendier i global helse ved Anschutz Medical Campus på CU. Via stipendene, som er på mellom en måned og et semester lange, kan lovende forskere få målrettet veiledning og praktisk erfaring som de ikke kan få i hjemlandene sine.

World Child Cancer

Celgenes partnerskap med den veldedige organisasjonen World Child Cancer i Storbritannia innebærer mer enn økonomiske donasjoner. Celgene i Storbritannia og Irland har donert kosedyr til barn i alle prosjekter som World Child Cancer støtter, og har for eksempel også vært involvert i sponsede fotturer, donert til lotterier og deltatt i maratonløp og sykkelritt. Celgene er anerkjent av World Child Cancer som offisiell bedriftssponsor.

World Child Cancer arbeider hardt for å forbedre livet for barn med kreft over hele verden. Celgene har støttet World Child Cancer siden 2011. Organisasjonen behandler barn med kreft i utviklingsland gjennom sitt nettverk med internasjonale sykehus og frivillige spesialister med team på stedet. World Child Cancer er en av få organisasjoner som er involvert i partnerskap mellom pediatriske onkologienheter rundt om i verden. Aktuelle prosjekt pågår i Bangladesh, Malawi, Colombia, Ghana, Filippinene og Kamerun.

Mer informasjon finnes på: https://www.worldchildcancer.org/

 

CGH gir også støtte til å forbedre infrastrukturen og kapasiteten hos helsesystem og lokale medisinske eksperter i utviklingsland for å utvide tilgjengeligheten til sikre og effektive legemidler. Arbeidet med å forbedre tilgjengeligheten til legemidler er basert på overbevisningen om at de mest effektive metodene er partnerskap mellom offentlige og private aktører, sammen med lokale eksperter og utveksling av de beste metodene.