Brystkreft

Kroppen er sammensatt av milliarder av celler som danner vev og organer. Cellene erstattes regelmessig, så alle organene skal fortsette å fungere normalt. Under denne prosessen blir cellene som dør erstattet av nye celler. Av og til blir cellene erstattet av abnormale celler som vokser på en ukontrollert måte. Resultatet av dette blir en uvanlig vekst eller cellemasse som danner en svulst (tumor).

Det finnes to typer for brysttumorer: ufarlige svulster (godartede) og farlige (ondartede) svulster. Godartede brysttumorer er ikke kreftfremkallende og sprer seg ikke utenfor brystet de dukker opp i. Ondartede brysttumorer er kreftfremkallende og sammensatt av celler som kan spre seg fra ett bryst til andre deler av kroppen.

Det finnes flere ulike typer for brystkreft. I mange tilfeller starter brystkreft i kanalene eller flikene i brystet (som kan produsere melk). I tidlige stadier av brystkreft kalles brystsvulster funnet i disse kanalene “in situ” , som betyr at de befinner seg på ett sted og at de ikke sprer seg. Brystkreft med spredning betyr at den kreftfremkallende brysttumoren har trengt gjennom veggene på kanalene eller flikene og har spredt seg til andre deler av kroppen.

Behandlingen varierer avhengig av typen for brystkreft, så det er viktig å gjennomføre en grundig legeundersøkelse for å bestemme den eksakte krefttypen.

Metastatisk brystkreft

Ondartede brysttumorer er kreftfremkallende og sammensatt av celler som kan spre seg til andre deler av kroppen. På grunn av dens evne til å spre seg og få andre organer til å vokse, kan ondartede brysttumorer påvirke kroppens normale funksjonsevne og sette liv i fare.

Brystkreftcellene kan spre seg, eller skille seg fra den ondartede svulsten. De kan vandre til andre deler av kroppen, som til ben, lever, lunger eller hjerne. Blod og lymfe er kroppsvæsker som kan bære med seg kreftceller fra primærtumoren til andre deler av kroppen.