Psoriasis

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en av de mest vanlige kroniske hudsykdommene som finnes. Den rammer 2-3 prosent av befolkningen. Psoriasis rammer vanligvis personer mellom 20 og 30 år, men kan bryte ut allerede i barneårene. Menn og kvinner har samme risiko for å bli rammet.

Psoriasis kjennetegnes av en akselerert cellefornyings-prosess av hudlagene, som gir et klart definert, rødt utslett dekket med sølvfargede skjelldannelser. Ssoriasisutslett kan klø og være smertefulle. De kan befinne seg på ulike deler av kroppen, som albuer, knær, ben, hodebunn, rygg, fjes, kjønnsorganer, negler, håndflater og fotsåler. Symptomene kommer og går, de varierer fra person til person og flytter seg hos én og samme person over tid.

Årsaken til psoriasis er ukjent. Imidlertid kjenner man til at de hvite blodcellene spiller en rolle i utviklingen av sykdommen. De hvite blodcellene er en del av kroppens immunforsvar. I psoriasis kan disse cellene få signaler som får dem til å bevege seg inn i huden og delta i mekanismer som leder til en akselerert deling av hudceller (3-4 dager sammenliknet med normal deling på 28 dager). Aktiveringen av de hvite blodcellene kan i psoriasis settes igang av for eksempel infeksjoner, stress og visse medisiner. Vanligvis settes diagnosen ved å se på pasientens sykdomshistorikk, kombinert med en legeundersøkelse av huden, hodebunnen og neglene. I sjeldne tilfeller trenger man en liten hud-biopsi for å bestemme den eksakte typen for psoriasis og for å utelukke andre lidelser.
Behandlingen av psoriasis avhenger av sykdommens alvorsgrad, utbredelse av utslettet, typen av psoriasis og pasientens respons på behandlingen.

PsoriasisPersoner med psoriasis har høyere risiko for å utvikle andre sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og fedme. Derfor er det viktig å opprettholde en sunn livsstil og holde psoriasissykdommen under kontroll.

Opptil 1/3 av pasientene med psoriasis kan utvikle psoriasisartritt, som er en betennelse i leddene og noen ganger i ryggraden, negler, øye, samt muskel- og senebetennelse. Ofte utvikler psoriasisartritt seg flere år etter psoriasisdiagnosen.