Psoriasisartritt

Hva er psoriasisartritt?

Psoriasisartritt er en form for artritt (betennelse i leddene) som påvirker noen personer som har psoriasis (opptil 1/3 av psoriasispasientene). De fleste personene utvikler psoriasis først og blir senere diagnostisert med psoriasisartritt, men leddproblemene kan noen ganger begynne før hudskadene dukker opp.

Psoriasisartritt kan oppstå hos personer uten noen hudsymptomer, særlig hos personer som har slektninger med psoriasis. Sykdommen rammer vanligvis personer mellom 30 og 50 år. Menn og kvinner har samme risiko for å bli rammet.

Leddsmerter, stivhet og hevelser er hovedsymptomene på psoriasisartritt. Symptomene kan ramme alle deler av kroppen, til og med fingertuppene, tærne og ryggraden, og kan gå fra å være relativt mild til alvorlig. I psoriasisartritt, kan sykdomsutbruddene veksle med perioder med bedring. Diagnosen psoriasisartritt blir oftest basert på sykdomshistorikk, en legeundersøkelse og diagnosetester. Muskel- eller leddsmerter kan oppstå uten leddbetennelse (hevelser). Senebetennelse og slimposebetennelse kan være fremtredende trekk. Hevelser i fingrene og tærne kan få et “pølseliknende” utseende, kjent som finger-/tåbetennelse. Psoriasisartritt rammer vanligvis leddene nærmest neglene på fingrene eller tærne. Nedre del av ryggen, håndledd, knær og ankler kan også bli rammet. I noen tilfeller kan det oppstå smerte og rødhet i øyet (Regnbuehinnebetennelse eller uveabetennelse).

PsoriasisartrittUten egnet behandling kan pasientene utvikle leddmisdannelser. Derfor er tidlig diagnose og egnet behandling viktig for å hindre skade på leddene. Fysisk aktivitet hjelper også til å opprettholde bevegelsesevnen og hindre uførhet.

Pasienter med psoriasisartritt risikerer å utvikle andre kroniske helsetilstander, som kardiovaskulære sykdommer, fedme og diabetes. Derfor er det viktig å leve sunt.